August 30, 2012

.: Tutorial Buat Pages :.

Assalamualaikum readers.. 
Dah lama rasanya tak buat tutorial untuk kawan2.. Tutorial sebelum nie sy ada ajar macmana nk buat menu tab untuk blog korang kan? so, hari nie nak ajar plak macamana nk linkkan menu tab dengan entry yg korang dah buat dalam satu page.. Contohnya kalo korang klik menu tab kat bawah nie... 


Akan keluar pages kat bawah nie yg dah siap sume link tutorial macam nie..


So, macamana nak nk link kan semua entry dalam satu pages? macam nie caranya..
Mula2 korang klik New Post > Edit Pages > New Page
Then, akan keluar macam nie... 


Then, korang tulis Page Title tu contohnya Tutorial Blog
Kemudian, korang perlu link kan satu per satu entry yg berkaitan dengan tutorial.. Macam nie..
Klik pada entry yg dah korang post > copy URL entry > Link kan pada page yang korang dah buat.. akan jadi macam nie...

Korang buatlah pages untuk menu tab yang laen2 jugak.. caranya sama jek..
Bila dah siap pages tu.. Link page pada menu tab korang... Saip!
Harap korang boleh faham.. Kalau ada kemusykilan boleh tanya k? 
Assalamualaikum..


No comments:

Post a Comment

Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com