December 30, 2010

.:Harimau Malaya membaham Sang Garuda:.

Salam semua warga Malaysia!

Congrats buat timnas negara kerana telah berjaya melakar kejuaraan AFF Piala Suzuki tahun nie..
bangga sangat dengan pemain malaysia kerana beraksi cemerlang.. terutamanya keeper negara, Khairul Fahmi Che Mat..memang teruja sangat bila beliau berjaya menepis sepakan penalty pihak lawan.. u r awesome!
Tahniah jugak buat Safee Sali sebab berjaya boloskan gawang lawan... walaupun kita tewas 1-2 di stadium gelora bung karno, tapi kitalah juara! sebab mendahului sang garuda dengan agreget 4-2.. love u lah Malaysian footballers! 

credit to berita harian online

Terima kasih gak kat PM kte yang sangat baik hati bagi semua rakyat Malaysia cuti hari jumaat nie sempena kejayaan Malaysia memenangi Piala Suzuki.. tapi xde pape berbeza untuk i sebab i memang dah cuti sekarang nie.. tapi ape pon syabas buat timnas malaysia!! love u all..

credit to utusan online

Majulah sukan untuk negara! (tetiba semangat ebih kn huhu)
bubye =)

December 28, 2010

.:jatuh beberapa anak tangga:.

hello ladies and gentleman =)
mulakan hari anda dengan senyuman.. walaupun dah tak berapa nak boleh senyum sekarang.. pheeww!
oke! untuk pengetahuan korang.. and korang sume.. i dah dapat result for last sem..
pergh! trok nk mampos!
jatuh merudum.. adoyai.. xtaw la.. maybe sebab paper maths yang killer and membunuh tue la kot..
but.. i tetap syukur kepada ALLH S.W.T. coz i still dapat 3.5 above..and tak kena repeat..
unfortunately, ramai my classmate yang kena repeat paper maths..
oh! pity them.. tak boleh jugak nak salahkan diorang sebab repeat..
before ktorg nak exam ari tue.. lecturer math ktorg pegi buat haji..
so, takde sape yang nak bimbing ktorg nie..
dah la paper calculus oke! paper yang susah amat..
kalo takde sape nak ajar ktorg mmg susah la..
ktorg terpaksa belajar sndiri.. ajar each other.. tapi yang ajar pon takla sepandai lecturer kan..
maybe tula faktor utama ramai yang repeat..
i tak nafikan la soalan die bapak punye susah la..
last2 year pnye soalan tak la susah cmtuh..
memang membunuh la soalan die..

p/s : kepada sume classmate i yg kena repeat tue jangan sedih2 oke! ktorg sentiasa support korang sume..
chayok! chayok!

December 26, 2010

.:ledakan gol bertubi-tubi:.

hOOooyeahhhH!!
Malaysia menang 3-0 untuk perlawanan akhir pertama menentang Indonesia!
pergh! mmg tabik spring kat anak buah K. Rajagopal.. korang memang hebat!
suke sangat tengok diorang maen tadi.. semangat!
boleh dikatakan dorang berjaya control the whole game la..
3 gol yang disumbat oleh safee sali n mohamad ashaari memang chantek tak hengat!
yang buat tak berapa nak beshnye isu laser tu la..
sapekah agaknye yang buat tu ek?
harap-harap dekat Indonesia nanti takdela isu-isu yang boleh ganggu permainan lagi da..
love dorang sume banyak-banyak sangat!
semoga kejayaan menjadi milik Malaysia..
 they are my perebet player dis night!
 shahrul idlan talaha (selamat pengantin baru)

 khairul fahmi (penjaga gol yang mantoopp!)

 kunalan (beliau sangat rajen oke)

safee sali ( penjaring terbanyak setakat ini)


mohamad muslim (beliau berjaya menyekat permainan okto dan gonzales)

barisan pemain kebangsaan...

 p/s:hopefully pemain malaysia dapat mencipta sejarah di Indonesia nanti.. we all kt sini sentiasa sokong u all la.. chayok! chayok! Malaysia Boleh!

.:sem baru bermula lagi:.

hye malaysians.. assalamualaikum..
for those yg celebrate Christmas i wish all of u merry X-mas!
today was a wonderful day! hehe.. nk taw knape?
sbb pg td i da berjaya bawak kete balik..
alhamdulillah.. da ingat da ape yg i blaja dulu2.. 
so pasnie blh la da bawak kete... tp korang kalo nk naik ngan i kene ade insurans nyawa dlu..
eh! da banyak da i melalut nie.. lari topik da nie..

ok then, back to the topic..
smlm mbr i ade tag i kt fb.. die tag jadual untuk semester depan..
adoi mak ai.. belum lagi puas cuti da nak start sem baru da.. cepat jek mase berlalu kn?
nie ha i tnjuk kt korg sume jadual utk sem dpn..

 isnin
 selasa
 rabu
 khamis
jumaat

hadoimakai.. gler x? gler x? pack jek.. cme isnin ngn jumaat jek blh blik awl..
adoi.. cmnie xleh la i nk ternak ayam lemak da pasnie.. hehhe
tp skrg nie yg i geram nie sbb xdpt lg result sem lpas..
padahal da nk start sem baru da..
ape pnye lembap la ipg i tue.. ipg laen rsenye da dapat da..

azam sem baru :
- nk stdy betul2
-taknak banyak tido
-taknak tangguh wat assignment
-taknak stdy last minute
-nk kurangkan tengok drama korea
- banyak lagi....

p/s harap dapat tunaikan azam nie sume.. hikhik


December 25, 2010

.:lesen memandu:.

lesen? sape yg xde lesen kt cni?
sape yg ade lesen tp x pndai bwk kete?
hakhak.. i la 2.. shh.. jgn gelakkan kn i.. lempang laju2 nti.. hikhik
hmm.. i da lme da ade lesen kete nie.. since pas SPM i amek lesen kete..
2 in 1 lg.. i amek lesen kete ngan lese moto..
tp i tak pg test moto sbb i ade sejarah hitam yg buatkan i trauma nk bwk moto..
mse i pas SPM tue mmg berkobar2 la nk bwk moto kn.. i pn bwk la gi umah opah i..
dekat jek umah opah i ngan umah .. tak sampai 3 minit pn dari umah i..
i pn bawak la.. sampai umah opah i lepak2 dlu la kn..
da nk balik tue i pn naek la moto n start la enjin kn..tbe2 jek moto 2 berjalan sndri..
mcm moto ade kaki plak kn? haha.. xdela.. mksd i moto 2 bergerak sndri..
i pon ape lg tros jd superwoman la kn.. terbang dr moto tue..
seb baek i terbang kalo tak KO msok hospital da agaknye..
mne taknye moto tue tros langgar tiang habes terkpak dua..
dasyat x? dasyat x? baek ckp dasyat skang! (nada paksa) huhu..
tp i luka gak la kt tangan n kaki.. sket jek pon kn..
since hari tue i mmg da tak penah bawak moto dah..

so, i juz pg test lesen kete je la.. i lulus dengan jayanya la kn..
da dapat lesen kete tue i juz simpan lam purse wt pekasam hiasan.. hakhak
tak penah bawak kete da pas dapat lesen tue.. almaklum la.. nak bawak kete ayah i takot plak..
kete baru kn? nti hancus la kalo dapat kat i.. terjun longkak ke parit ke sayah i gak susah..

ESOK.. 
knape i bsarkan huruf? tndanya nk korg igt esok i nk pg blaja kete balik..
i bayar RM40 utk balja 2 jam ngan pak cik umah sebelah i..
eh! ape gelak2? pak cik nie ade sijil untuk ajar memandu taw.. 
so, i arap esok n ari2 seterusnya i da boleh bawak kete..
senang la boleh balik melaka naek kete jek..
hikhik..

doakan i okey kawan2... =)


December 24, 2010

.:zaman sekolah:.

salam Malaysians!
ngah bosan2 i jln2 usha blog member2.. i tertarik ngan segmen yg mbr i join.. cik miza
so i teringat la plak zaman kenakalan tym skolah dlu kn..
entry ni sgtla panjang.. sape2 yg xnk bce sila skip.. but plz.. bace.. bace.. bace.. (nada paksa) ahhaha

Nama sekolah rendah dan sekolah menengah  termasuk tahun ..
Sekolah Kebangsaan Mahkota Sari (1986-2001)
Sekolah Menengah Grik (sebulan, then i dpt twrn masok MRSM)
MRSM PDRM Kulim (sebulan gk, i homesick gile tyme kt sne.. parents i mntk transfer MRSM)
MRSM Grik (April 2002 - 2004)
MRSM Beseri (2005-2006)

Aktiviti ko kurikulum yang korang ceburi..
tyme skolah rndah nie i active gle la.. antara aktiviti yg i masok
- choral speaking smpai pringkat negeri
- bola jaring
- English Camp peringkat negeri
- pengawas sekolah
- pengerusi tunas puteri
- pengerusi kelab bola jaring
- AJK rumah sukan
-setiausaha kelab Sains
- ketua kelas 6 Anggerik

tyme skolah menengah plak x byk sgt la.. tp ade la jgk kn..
- bola jaring wakil sekolah
- bola tampar wakil sekolah
- setiausaha PBSM
-Naib Pengerusi Biro Komunikasi dan Maklumat
-Perkhemahan PBSM peringkat negeri Perlis

Nama guru kesayangan korang..
mse skolah rndh sume chekgu i syg..
cikgu romzi, cikgu khairiah, teacher lela, teacher suzila, cikgu hasnah, cikgu raedah and ramai lagi la.. x tersebut plak kat sini kn..

mse skolah menengah plak i plg ske kt teacher BI..
name die teacher nursitah.. i miss her so badly la..
since i da tkar hndphone laen nie i lost contct ngn die..
coz her number hlg lm memory simcard i..
dlu2 b4 abes SPM slalu gk msg2 ngn die..
die yg wt i mnt sgt ngn english nie..
dlu i nie rse english is bored n i fed up kalo i x phm meaning die..
ble die ajar i die da bkak mata hati i nie and now i can say dat english is fun..!

subjek paling disukai dan tak suka
paling i suka addmath of coz! i xtaw knape i suke kn..
but sume yg berkaitan ngan math i suke.. blh dikatakan i nie suke subjek2 yg mengira la..

and subjek yg paling i x suka ialah fizik!
dats y result i trok for physics..
i x suke sbb ckgu die gle la bosan kn.. die wt dek jek kalo ktorg tdo lm kelas..
i pon ape lg.. da die wt dek kn.. i pon tdo la..
ble msok kelas die jek die ckp "ok, wat keje sndriri"
PEH! ape lg kn.. tdo la.. heheh

kawan baik masa sekolah
tyme skolah rendah kawan yg rapat n slalu wt gila2 ngan i rmai jgak la..
mira, emy, shifa, fadhila, ain..
ktorg png skip kelas tusyen.. gi skolah ptg2.. lepak2.. besh kot.. miss da old days..

tyme skolah menengah plak yg plg rapat ngan i
emy, diba, atie, mazy, ainu, zotie...
dlu mse form 4 i ingat lg i ade geng taw.. 13 org sumenye geng i.. pnyela rmai
mazy, mimie, sitot, julia, dayah, zaty, beeha, hanis, hajar, emy, atin, su..
ramai kn? kn? kn?
ktorg ske wt kpale msg2 la.. wt bising la.. smbut besday smpai kene marah ngan warden.. miss kavita.. hakhak.. pas2 ponteng prep ptg.. outing smpai lebih kul 7 mlm..
last2 kne gntung smpai 3 minggu xleh outing ngan ckgu kader (ketua warden)
pas2 ktorg slalu wt bed tyme story kalo mlm minggu.. tutup lampu smbil cite2 lm gelap..
tyme 2 la nk korek rhsia sume.. syok la.. hehhe

cita-cita masa sekolah
mse mockinterview dlu i ckp i nk jdik ckgu TESL (english)
maybe sbb i obsess ngan teacher i kot hakhak..
tp last2 jd ckgu maths plak kan..
insyaAllah..

artis feveret masa sekolah dulu
xde kot.. ntah.. xpnh suke stu jnis lagu jek..
sume yg bes i layan..

perkara yang paling tidak dapat dilupakan masa sekolah dulu
paling xdapat lupa tyme i kne pksa jadi hantu..
cte die cmnie..
tyme nk last2 form 4 tue senior dah nak ltak jwtn la kn.. so diorg nk pass jwtn 2 kt junior..
tp b4 nk pass jwtn 2 kne la ade interview segala bnda la kn ngan junior nie..
mse 2 sume junior wajib join satu biro.. i n geng2 i join biro komunikasi n maklumat..
sebabnye ktorg ade baik ngan geng senior lm biro 2..
so, ktorg sume pn gi la interview utk kali pertama.. then die shortlist kn 20 org yg lulus utk interview yg kedua.. i ingt i xde la.. rpenye ade plak kn.. ade rmai gk la lm geng i yg lulus..
tema utk intrview yg kedua 2 ialah tema hantu.. ktorg kne makeup n pkai cm hantu la..
i mmg mls nk gi.. so i x make up ape pn la.. interview start pas isyak..
i ckp kt geng2 i mls nk gi.. dorg pn ckp mls gk la..
tbe2 senior yg baek ngan ktorg 2 dtg blik ktorg.. die pkse2 ktorg gi gk interview 2..
mbr2 i pn make up kn la i jd hantu pocong... balut sume bdn ngan cadar putih..
hahha.. kelakar la.. mmg xleh lupa la..
ade yg jd hantu cina la.. pontianak la.. mcm2 la..
hehhehe..

jika dapat kembali ke zaman persekolahan, apakah yang ingin anda lakukan
nk blaja betul2.. bg dapat straight's A1..
bleyh fly sme ngan mbr2 yg laen..
urgh.. miss 'em so much la..
but i bersyukur dgn ape yg i dpt skrg..
hope 2 be a good teacher soon.. 
amin~~ =)



December 23, 2010

.:result PMR:.

salam sume!
hari nie result PMR kua.. smlm sape2 yg nk amek result 2 kompom xleh tido kn?
cuak kn? kn? kn? hahaha..
lumrah la 2.. bile tyme nk exam stdy malas!
bila result nk kua bru la nk cuak la ape la kn?
i dlu pn cm2 la.. cuak x hangit hengat la kalo nk amek rsult 2..
tp my result for PMR dlu xla sehebat adik2 kte skng nie..
i juz dpt 6A's jek.. geografi n sejarah i dpt B.. hikhik
i x minat la dua2 subjek 2.. (padahal mak i chekgu sejarah) *weee

memandangkan mak i 2 chekgu sejarah form 3 kn.. die pn pg2 lg da kua g skolah nk tgk result anak-anak murid die.. die rse terkejut gak la sbb kt skolah die rmai yg dapat straight A's.. 26 if i'm not mistaken..
for sejarah plak rmai yg dapat A's.. about 93 students kot.. 
mak i pnye la seronok kn.. x sngka rmai sgt yg dpt A..
apa tak nye die ajar dorg since dorg nie form 1 lg..
2 yg die syok sgt 2..

pape pn.. for those yg berjaya dgn cemerlang gemilang terbaling terbilang dalam PMR 2 i ucapkan tahniah kat korg sume.. tp spe2 yg kurng berjaya 2 jgn la sedih sgt kn.. u still hve another chance in ur up coming SPM..
ecece.. pndai jek i nie nsihat org kn.. dlu mk i nsihat i bkn ikot pn.. hikhik
ok.. ckup la 2 merepek meraban kn..

bubbye =)



.:kongsi ilmu:.


Suatu hari, Imam Al Ghozali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam Al-Ghozali bertanya,
1 - Pertama, "Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?"
 Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman dan kerabatnya.
Imam Ghozali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.
Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya ia telah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya. (Surah Ali Imran, 185)
2 - Lalu Imam Ghozali meneruskan pertanyaan yang kedua. "Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?"
Murid-muridnya ada yang menjawab negara China, bulan, matahari dan bintang-bintang. Lalu
Imam Ghozali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "masa lalu". Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak bisa kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.
3 - Lalu Imam Ghozali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. "Apa yang paling besar di dunia ini?"
Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi dan matahari. Semua jawapan itu benar kata Imam Ghozali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "nafsu"
Justeru nafsu yang menguasai diri , menyebabkan manusia gagal menggunakan aqal , mata , telinga dan hati yang dikurniakan oleh Allah swt. untuk hidup berlandaskan kebenaran . Fenomena ini menyebabkan mereka terjerumus ke dalam Api neraka Jahanam .
Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. (Surah Al A'araaf, 179)
Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka .
4 - Pertanyaan keempat adalah, "Apa yang paling berat di dunia ini?"
Ada yang menjawab baja, besi dan gajah. Semua jawapan hampir benar, kata Imam Ghozali, tapi yang paling berat adalah "memegang amanah"
Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (Kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.(Surah Al-Ahzaab, 72)
Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka kerana ia tidak bisa memegang amanahnya.
5 - Pertanyaan yang kelima adalah, "Apa yang paling ringan di dunia ini?"
Ada yang menjawab kapas, angin, debu dan daun-daunan. Semua itu benar kata Imam Ghozali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah meninggalkan solat. Gara-gara pekerjaan, kita tinggalkan solat, gara-gara meeting kita tinggalkan solat.
6 - Lantas pertanyaan ke enam adalah, "Apakah yang paling tajam di dunia ini?"
Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang... Benar kata Imam Ghozali, tapi yang paling tajam adalah "lidah manusia". Kerana melalui lidah, manusia  dengan begitu mudah menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

**blog teman udah setahun GA**

salam sume!

1st tyme rsenye i kne taq.. i kne tag dgn misz nini .. tengs ye misz nini sbb tag i..
sje2 jek nk join.. i tgk adiah mcm besh jek kn.. so i join la... mne taw untng2 i mng kn? 
amin~~
kalo korg nk join GA nie korg blh la belek2 rules die kt sini.. check it out!
ha! b4 2 kalo korg nk join jgn lupe letak referral name i ye (chekgu anis)


orait..meh tengok hadiah pulak.....

crumple shawl
utk refferel terbanyak

shawl polkadot's utk yg bertuah

shawl polkadot's utk yang bertuah

shawl utk yang bertuah


orait! siapsumenye.. rule pn da ikut sume.. skng nie tibalah mse utk 3 org member yg bertuah utk i tag..
dan pemenangnye adalah..
jeng ~ jeng~ jeng~


dats all! =)

December 22, 2010

.:rahsia buah kegemaran:.

Dalam satu kajian yg telah dilakukan oleh Dr.Barnett,beliau mendapati wujudnya satu hubungan unik antara manusia dan alam semulajadi.Menurutnya lagi,kita mampu menilai personaliti seseorang menerusi buah kegemaran masing-masing. Kaedah ini juga dikenali sebagai Science of Fructology..
Terdapat 7 kategori buah2an yang mempengaruhi kehidupan manusia.
1-JENIS LIMAU Contohnya seperti oren,lemon,limau nipis dan limau bali.
Kamu cenderung kpd warna2 cerah dan gemarkan sesuatu yg mencabar.Rakan2 kamu pula gemar merujuk sesuatu perkara mahupun masalah kpd kamu.Ini krn kamu sendiri mempunyai kemampuan dan kebolehan yg unik sehingga rakan2 kamu yakin dgn nasihat dan pandangan kamu itu.
Orang luar sukar utk menilai dan mengenal diri kamu yg sebenarnya.Mungkin mereka boleh mengenali kamu dgn lebih rapat,namun ianya memakan masa yg agak lama.Kadangkala kamu hanya memperuntukan masa yg singkat utk bersendiri.Kamu gemar berehat dan bersendiri hanya utk tempoh seketika.Rakan kamu akan berasa senang dan tenang bila meluangkan masa dgn kamu.Kamu tergolong antara individu yg gemar bergembira dan menggunakan waktu yg terluang itu dgn sebaik mungkin melakukan perkara2 yg menyeronokkan kamu.
2-BUAH-BUAHAN TROPIKA
Contohnya seperti pisang,betik,jambu,kiwi dan nenas.

Kamu sukakan pengalaman2 yg baru.Kamu gemar mencuba pelbagai jenis buah2an dengan pelbagai perisa sebanyak dan sekerap yg boleh.Orang di sekeliling kamu selalu menghadapi masalah dengan kamu krn cara hidup kamu yg terlalu aktif.Kamu tidak sukakan sesuatu yg melibatkan kesakitan pada emosi kamu.Kebiasaannya pasangan kamu terdiri dari individu yg tenang berbanding kamu dan semestinya si dia menerima kamu seadanya.Kamu gemar meluangkan masa dengan individu yg sememangnya akrab dengan kamu.Teman2 beranggapan diri kamu seorg yg mudah di dekati dan gemar berseronok.
Hakikatnya kamu ada pendirian yg tersendiri.Kamu tidak suka menunjukkan perasaan sedih pada org sekeliling.Simbol kamu itu melambangkan kamu seorg yg suka mengambil berat dan gemar berseronok.
3-JENIS BUAH LADANG
Contohnya seperti epal dan pear.

Kata kunci disini ialah kekuatan.Kamu bukan sahaja kuat pada diri sendiri tetapi kamu juga mampu menjadi tunjang kekuatan oleh individu yg berada di sekeliling kamu.Ini kerana kamu bijak membebaskan diri kamu dari tekanan hidup dan kamu sendiri tidak mudah mengalah.Sikap pentingkan diri sendiri tidak terkandung dalam keperibadian diri kamu.
Kamu juga lebih cenderung berdiri atas kaki sendiri.Kamu tidak bergantung harapan kpd individu lain utk hidup.Ramai yg beranggapan kamu adalah seorg yg berpengetahuan luas dan itulah hakikatnya.Kamu gemar mencari ilmu dan berusaha melakukan sesuatu yg terbaik dalam kehidupan kamu berdasarkan pengetahuan yg kamu miliki itu.Kejayaan pasti menyebelahi kamu dlm setiap perkara yg kamu lakukan.

4-JENIS TEMBIKAI
Contohnya seperti tembikai dan tembikai susu.

Seseorg yg murah hati dan gemar menghulurkan bantuan bagi yg memerlukan.Bagi diri kamu,wujudnya kepuasan apabila kamu berjaya membantu org lain.
Kamu berhati2 dalam memilih tumbuh2an yg ingin di tanam di sekitar tempat tinggal kamu.Kamu memiliki ramai teman rapat,ini krn kamu memiliki keperibadian yg romantic.Kamu berusaha gigih bagi mengatasi kegagalan dan kekecewaan dlm hidup.Kamu melambangkan diri kamu sebagai individu yg berhati-hati.
5-BUAH-BUAHAN JENIS CERI
Contohnya seperti blackberi,blueberi,strawberi,raspberi,cranberi,anggur dan tomato.

Kamu gemarkan party dan keseronokkan.Kamu suka menggembirakan org lain.Kamu juga mudah dapat teman baru kerana kamu adalah seorg yg peramah.Kamu akan berusaha melakukan apa sahaja utk menjadikan sesiapa sahaja sbgai teman biarpun dengan cara yg amat pelik.Kamu bercitarasa unik.Hinggakan makanan yg menjadi pilihan kamu juga adalah terdiri daripada makanan2 yg berperasa lain dari yg lain.
Personaliti kamu sukar dinilai kerana wujudnya kepelbagaian personaliti dalam diri kamu sendiri.Walau bagaimanapun ,keseluruhan personality kamu itu saling berkait rapat dan sekali gus menonjolkan diri kamu yg unik dan memiliki keistimewaan yg tersendiri.Simbol kamu melambangkan kamu seorg yg berpersonaliti.
6-JENIS KEKACANG
Contohnya seperti walnut,hazel,gajus dan lain-lain.

Kamu ini moody lah!!Kadangkala mood kamu berubah2 tanpa sebarang sebab.Ketegasan adalah lambang keperibadian diri kamu.Sekiranya kamu yakin kamu berpihak di pihak yg benar,kamu pasti berdegil dengan pendirian kamu itu.Orang yg berada di sekeliling kamu juga akan sentiasa bersikap lebih berhati2 kerana kedegilan kamu itu.Dalam percintaan kamu adalah individu yg setia.Kamu sanggup mengenepikan teman2 kamu hanya kerana ingin meluangkan masa bersama kekasih hati kamu.
Untuk mengenali kamu,individu itu perlu memperuntukkan waktu yg agak lama bagi memahami dan mengenali kamu dgn lebih dekat.W/bagaimanapun kesabaran dan kesungguhan individu itu pasti akan berhasil juga akhirnya.Simbol kamu ini membuktikan kamu adalah seorg yg berpendirian.
7-BUAH-BUAHAN JENIS LABU
Contohnya kundur.

Kamu berpandangan jauh.Bagi diri kamu,wujudnya pelbagai perkara yg berlaku di dunia ini dan segala2nya melebihi dari apa yg mampu manusia lihat.Kamu adalah individu yg sering berperasaan curiga.Individu di sekeliling kamu seakan terkejut dengan pengetahuan yg kamu miliki.Boleh dikatakan setiap persoalan yg kamu mampu huraikan akan menjadi satu kejutan terhadap teman2 sekeliling kamu.Teman2 kamu akan bergantung pada kamu dan sikap ambil berat kamu itu pasti di hargai.Tekanan kerja yg kamu alami akan mendukacitakan kamu,tetapi lama kelamaan semangat kamu akan kembali pulih malah kamu lebih bersedia dlm menangani cabaran2 mendatang.Kamu cenderung pada warna2 yg pelbagai.Kamu melambangkan diri kamu seorg yg bersopan santun dan memiliki hati yg lembut

Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com