August 30, 2012

.: Tutorial Buat Pages :.

Assalamualaikum readers.. 
Dah lama rasanya tak buat tutorial untuk kawan2.. Tutorial sebelum nie sy ada ajar macmana nk buat menu tab untuk blog korang kan? so, hari nie nak ajar plak macamana nk linkkan menu tab dengan entry yg korang dah buat dalam satu page.. Contohnya kalo korang klik menu tab kat bawah nie... 


Akan keluar pages kat bawah nie yg dah siap sume link tutorial macam nie..


So, macamana nak nk link kan semua entry dalam satu pages? macam nie caranya..
Mula2 korang klik New Post > Edit Pages > New Page
Then, akan keluar macam nie... 


Then, korang tulis Page Title tu contohnya Tutorial Blog
Kemudian, korang perlu link kan satu per satu entry yg berkaitan dengan tutorial.. Macam nie..
Klik pada entry yg dah korang post > copy URL entry > Link kan pada page yang korang dah buat.. akan jadi macam nie...

Korang buatlah pages untuk menu tab yang laen2 jugak.. caranya sama jek..
Bila dah siap pages tu.. Link page pada menu tab korang... Saip!
Harap korang boleh faham.. Kalau ada kemusykilan boleh tanya k? 
Assalamualaikum..


August 26, 2012

.:Raya 2012:.

Assalamualaikum readers....
Rasanya belum terlambat nk wish Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin...
Amcam raya tahun nie? best tak? banyak dapat duet raya? hahaha.. soalan biasa dalam kad raya masa kecik2 dulu2.. betul tak?
Alhamdulillah.. raya nie memang best sgt sebab semua sedara mara berkumpul ramai2.. smpai tak sempat nk online update blog.. hehehe.. penat memang lah penat.. tapi seronok sebab meriah sangat kat rumah setiap hari.. smpai hari Sabtu semalam pn rumah still meriah dengan sedara mara.. 
Now nie dah balik melaka.. T.T sedih sebab rasa sekejap jek cuti.. minggu nie cuti hari Jumaat tapi macam tak balik sebab assignment belambak2 menanti tuh.. padah sebab raya sakan.. hahaha.. 
K.la.. tak nak bebel panjang2.. jom tengok pic raya saya.. tak banyak pn.. tapi cukuplah sekadar nk berkongsi kan... ^_^

Aliff berbaju melayu di pai raya.. comel...

my family <3 font="font">

depan rumah opah yg dirindui...

big family...

another big family...
Till then.. Assalamualaikum...

August 14, 2012

.:Iftar with kesayangan:.

Assalamualaikum readers...
Semalam hari yg paling2 best sepanjang Ramadhan tahun nie.. Semalam beriftar bersama dgn kesayangan2 sy PISMP Math 09.. Memori akhir Ramadhan sebagai students IPG.. tahun depan belum tentu dapat berbuka sama2 lagi macam hari nie.. Will miss dis moment T.T
Ape2 pun harap sangat friendship nie will last forever.. Kalau dah posting nanti mesti kena jumpa jugak! hehe.. Ok la.. malas nak bebel panjang2.. Jom tgk gmbr ye.. =)


aqma, me, pija

posing kat Dataran Pahlawan

amal, marni, tipah, aqma, me, pija

tini, hana, zahida, syidah

wif kesayangan PISMP math

sweet memory

all 26 of us

OK.. till the next entry..
Assalamualaikum.. =)


August 10, 2012

.:Iftar with CM:.

Assalamualaikum readers..
Baru jek balik dari Iftar bersama belia Kampung Duyong, Melaka..
kami mewakili IPG KPM telah dijemput oleh Ali Rustam untuk berbuka bersama orang2 kampung Duyong..
Mula2 ingat macam besar majlis tu.. Tapi, bila smpai sana tengok brapa kerat jek yg ada.. Naseb lah kami datang.. At least dapat jugak meriahkan majlis walaupun tak tolong sgt kn.. hehehe..
Makanan mmg superb! sebab kak imah yang masak..
kenyang tak terkata.. But, masa berbuka tu CM blm smpai.. katanya dia smpai dlm pkul 10..
Tapi saya & bebrapa org kwn dah pecut kete balik kampus dah..
malas nk tggu sbb dah taw mesti majlis habes lmbat.. Meh tgk2 gmbr sekiat majlis tu.. hehehe =)

adik2 junior kacau dodol.. =)

akak2 senior sibuk bergambar.. =)

mak cik2 sibuk buat loyang.. (kitorg jd penonton je) hehehe

bergambar lagi.. =)
OK.. tu jela gmbar yg ada.. tgk sikit2 cukup la kan?? nanti2 plak ye.. till then..
Assalamualaikum.. =)

August 06, 2012

.:Rindu Rumah:.

Assalamualaikum readers...
Malam2 cenggini tetiba rajen nk buat entry.. Rindu teramat dekat rumahhh!! tak sabar mau pulang ke kampung halaman T.T

Rindu si Aliff yang comel nie..
Cepatla 16hb.. nk balik.. wuwuwuw... Mak, ayah.. nantikan kepulangan anakmu.. hehehehe

Assalamualaikum =)

August 05, 2012

.:Tutorial buat menu bar comel:.

Assalamualaikum readers...
Tutorial nie ramai dah yang tanya.. So, untuk tidak menghampakan kawan2 saya jom kte tgk macamane nk buat menu bar comel2 tu.. Check it out!


Fistly, korang kena edit or buat menu bar mengikut saiz yg sesuai.. selalunya saya buat ikut saiz 200 px length and 80 px width.. ekot la korang nak besar mane kan.. Saya edit menu bar nie guna Adobe photoshop... Nak guna photoscape pn blh... Bila dah siap korang save kan dalam bentuk PNG taw untuk transparentkan dia.. Ini hasilnya...



Bila dah siap menu bar korang yang comel tu.. korang boleh upload dekat Photobucket 
Tapi, korang kena sign up dulu kat situ untuk dapatkan HTML code untuk menu bar yang korang dah siapkan tadi.. Caranya macam nie... Sign in dulu kat akaun Photobucket.. Then tekan upload.. Then, akan klua macam nie...




Bila dah klik situ korang upload la menu bar yg korang dah edit.. bila dah upload klik view album.. then letakkan cursor korang then tekan kat HTML code die macam nie... die akan ter'copy' dengan sendiri bila korang klik kt HTML code die macam nie...




Then, korang pegi kat blog korang.. klik Design > Page elements > Add Gadget > HTML...
Patu pastekan HTML code yg korg dah copy tu kat situ.. paste sume HTML code tu secara bersambung... macam nie..




Bila dah siap pastekan sume code tu.. 
Tambahkan code <center> kat depan sekali dan tambahkan code </center> kat belakang sekali
Korang blh jugak adjust saiz menu bar korang kalo terlampau besar.. then klik save.. pastu drag kan gadget korang bawah header tu.. then save.. paham kan??


Kalau ade sebarang masalah blh tanya jek k?? Selamat mencuba!


Assalamualaikum =)


.:Balik Raya:.

Assalamualaikum readers...
Brapa hari je lg kte akan raya! yeay! So, mesti sume tak sabar2 nk balik kampung beraya kan?? Especially kawan2 yg dok hostel tu.. Dah beli tiket raya ke belom?? rmai kengkawan kat sini yang tak sempat nk beli tiket raya sebab dah habes teruatama kawan2 dr pantai timur.. Korang sume balik beraya brapa haribulan?? ada yag start cuti 17hb dan ade yg start cuti 18hb.. Saya dah beli tiket 16hb walaupun tak taw lagi IPG nie cuti ke tak hari Jumaat tu.. Buat cuti sendiri je la kan?? hehehhe


Tadi my cousin call cakap tiket nak balik Melaka semua dah habes.. Tapi dia sempat la belikan tiket Mayang Sari form Kulim > Melaka on 25th August.. So, ade la tiket nak balik kan.. hehehe.. 


Erm.. Hari nie korang berbuka ape?? Saya berbuka simple jek.. Nasi goreng kampung + telur dadar.. may fav.. hehehe.. Selamat Berbuka semua.. till then..


Assalamualaikum.. =)


.:Tutorial untuk shasha:.

Assalamualaikum readers...
Tutorial nie untuk my fren yg tanya shasha... Dia tanya macamane nak tukar template yg blh letak gadget kanan n kiri.. here the ways..


Firstly pegi kat Design > Template Designer > Layout >
Then, pilih la nk layout macamane.. simple je kan???


Selamat mencuba !


Assalamualaikum =)

August 04, 2012

.:6 bulan menganggur:.

Assalamualaikum readers...

Dua tiga hari lepas kecoh kt kelas aku cakap lepas keluar dari IPG kami semua akan menunggu untuk di postingkan selama 6 bulan.. mak ai.. lamanye... ape nak buat 6 bulan nanti?? takkan nak tanam anggur kat umah je kan?? nanti tak pasal2 berat saya makin bertambah2 kang.. yang dah sedia nie pn dah berat kan.. nanti kalo posting murid pn terkejut tengok cikgu baru.. hahaha.. So, kawan2 yg seangkatan dengan saya nie ape plan korg?? macam2 keja yang bermain dalam fikiran nie...

>keja kilang
>cikgu tuisyen
>cashier supermarket
>keja kat klinik

Marilah sama2 kita fikirkan.. huhu.. till the next entry..

Assalamualaikum... =)

.:Tutorial letak header dalam blog:.

Assalamualaikum readers...
Alhamdulillah.. hari nie dah masok hari ke-15 kte menjalani ibadah puasa...
tak sabar rasanya nak balik kampung.. yeay!


OK.. this is my first tutorial.. just a simple one for a new blogger.. check it out!


Korg mesti teringin nak buat header yg comel2 kn? Korg blh wt header menggunakan software mcm Adobe Photoshop or Picasa or Photoscape.. Aku lebih suka gunakan Adobe Photoshop... Sebelum korg buat header yg korg nak korg kena check dlu kebesaran header blog korg.. macamane nk check?


Pegi dekat Design > Template Designer > Adjust Width
Dekat entire blog tu korg tgk berapa lebar header blog korg.. selalunya around 800 px - 900 px. Bila dah taw kelebaran header blh la edit header yg korg suka. Korang savekn gmbr yg korg dah edit dlm format PNG taw.. supaya nanti blh jdkn header tu transparent.. kalo nk biarkan warna putih tak savekan dlm PNG pn xpe..


Now, bila dah siap korg blh la masukkan dlm blog korg. Caranya macam nie..
Design > Page Elements > klik edit dekat header macam gmbar kt bawah nie...


klik untuk imej besar

kemudian, akan kluar window macam kat bawah dan korang pilih header yg korg dah save dan tick pada box yang aku dah tnjuk dalam gmbar kat bawah nie...

klik untuk imej besar
Bila dah siap save kan.. view blog korg.. now korg dah ade header yg cun dan hot.. hehehe

Selamat mencuba! =)

August 02, 2012

.:Mood Baru:.

Assalamualaikum readers...
ehem.. ehem..
setelah hampir setahun aku menyepi.. now I'm back! huhu..
mood nk berblogging muncul balik.. hehhhe
Untuk pengetahuan korg2 sume.. kali nie aku ingat nk wt tutorial untuk blog dan kongsikan macam2 la kt blog nie.. dats mean kalo org dtg singgah kt blog nie dpt la jugak manfaat kn.. hehehhe..
hopefully, semangat nie berterusan la.. hehehe.. jgn hangat2 taik ayam da la.. huhu..
so.. just wait for the next entry.. n my first tutorial.. 
till then..
Assalamualaikum... =)
Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com