August 05, 2012

.:Tutorial buat menu bar comel:.

Assalamualaikum readers...
Tutorial nie ramai dah yang tanya.. So, untuk tidak menghampakan kawan2 saya jom kte tgk macamane nk buat menu bar comel2 tu.. Check it out!


Fistly, korang kena edit or buat menu bar mengikut saiz yg sesuai.. selalunya saya buat ikut saiz 200 px length and 80 px width.. ekot la korang nak besar mane kan.. Saya edit menu bar nie guna Adobe photoshop... Nak guna photoscape pn blh... Bila dah siap korang save kan dalam bentuk PNG taw untuk transparentkan dia.. Ini hasilnya...



Bila dah siap menu bar korang yang comel tu.. korang boleh upload dekat Photobucket 
Tapi, korang kena sign up dulu kat situ untuk dapatkan HTML code untuk menu bar yang korang dah siapkan tadi.. Caranya macam nie... Sign in dulu kat akaun Photobucket.. Then tekan upload.. Then, akan klua macam nie...




Bila dah klik situ korang upload la menu bar yg korang dah edit.. bila dah upload klik view album.. then letakkan cursor korang then tekan kat HTML code die macam nie... die akan ter'copy' dengan sendiri bila korang klik kt HTML code die macam nie...




Then, korang pegi kat blog korang.. klik Design > Page elements > Add Gadget > HTML...
Patu pastekan HTML code yg korg dah copy tu kat situ.. paste sume HTML code tu secara bersambung... macam nie..




Bila dah siap pastekan sume code tu.. 
Tambahkan code <center> kat depan sekali dan tambahkan code </center> kat belakang sekali
Korang blh jugak adjust saiz menu bar korang kalo terlampau besar.. then klik save.. pastu drag kan gadget korang bawah header tu.. then save.. paham kan??


Kalau ade sebarang masalah blh tanya jek k?? Selamat mencuba!


Assalamualaikum =)


2 comments:

Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com