August 04, 2012

.:Tutorial letak header dalam blog:.

Assalamualaikum readers...
Alhamdulillah.. hari nie dah masok hari ke-15 kte menjalani ibadah puasa...
tak sabar rasanya nak balik kampung.. yeay!


OK.. this is my first tutorial.. just a simple one for a new blogger.. check it out!


Korg mesti teringin nak buat header yg comel2 kn? Korg blh wt header menggunakan software mcm Adobe Photoshop or Picasa or Photoscape.. Aku lebih suka gunakan Adobe Photoshop... Sebelum korg buat header yg korg nak korg kena check dlu kebesaran header blog korg.. macamane nk check?


Pegi dekat Design > Template Designer > Adjust Width
Dekat entire blog tu korg tgk berapa lebar header blog korg.. selalunya around 800 px - 900 px. Bila dah taw kelebaran header blh la edit header yg korg suka. Korang savekn gmbr yg korg dah edit dlm format PNG taw.. supaya nanti blh jdkn header tu transparent.. kalo nk biarkan warna putih tak savekan dlm PNG pn xpe..


Now, bila dah siap korg blh la masukkan dlm blog korg. Caranya macam nie..
Design > Page Elements > klik edit dekat header macam gmbar kt bawah nie...


klik untuk imej besar

kemudian, akan kluar window macam kat bawah dan korang pilih header yg korg dah save dan tick pada box yang aku dah tnjuk dalam gmbar kat bawah nie...

klik untuk imej besar
Bila dah siap save kan.. view blog korg.. now korg dah ade header yg cun dan hot.. hehehe

Selamat mencuba! =)

4 comments:

Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com