January 31, 2011

.:hOme sweet hOme:.

salam sume..
actually sekarang nie sy dah ade kat rumah.. dah 3 hari dah kat umah.. tapi disebabkan kemalasan yang melanda diri nie so blog nie memang tak di update la.. hehe.. ape-ape pun jus nak wish happy holiday dekat sume member yang tengah bercuti kat rumah tu.. mesti seronok kan? for ipg's students lagi la syok sebab elaun baru masuk.. seronok la balik umah dengan duet yang berkepuk-kepuk.. hahaha.. tapi jangan seronok sangat sebab banyak lagi benda yang perlukan duit untuk masa akan datang.. tambah-tambah bulan tiga nie dah nak start our first praktikum so, memang banyak la nak guna duit kan.. mane nak bayar sewa rumah lagi, bl api air, makan minum, ABM.. perghh! memang melayang-layang la elaun pasnie.. so, berbelanjalah dengan berhemah.. hehehe... walaupun nafsu ni tak menahan bile tengok sale sane sini.. maklumlah kan raya cina dah dekat.. memang sakan la dok sale sekarang nie.. tapi kena SABAR... kalo ikutkan hati nie memang semua benda nak beli.. tapi bila pikir balik tak jadi la.. 


banyak benda yang nak buat since dah dapat elaun nie kan.. here they goes..
- savings (utama)
- pegi sunway
- pegi pangkor
- tukar speck
- beli external hard disk 
- makan secret recipe (janji dengan aliff fizree)
- saving utk pegi kelantan + terengganu
- dan banyak lagi..

hahhaa.. banyak betul benda nak buat.. padahal elaun sikit jek.. berlagak jek lebeyh.. heheh =)


January 26, 2011

.:marathon 2011:.

hello! hello! hello!
hye sume.. nampaknye dah bersawang-sawang dah blog nie.. betapa lamenye sy x meng'update' blog nie.. huahua.. bkn bz.. tp mls la.. mood nk menulis tak datang.. banyak sangat benda yang berlaku since da masok 2011 nie kn.. tak nak cakap banyak la.. juz tengok la pic2 yang ade nie ek? check it out!

cantik tak bilik? ha.. nie bilik baru nie.. bukak jek sem baru terpaksa mengangkat barang-barang yang berat tu ke blok baru.. blok Lelasari.. penat jugak la semangkuk.. tapi naseb baek la sy dapat tingkat satu jek.. kesian kat kawan-kawan yang dapat tingkat tiga tuh.. memang boleh tercabot lutut la.. punya la tinggi kan.. roomate? roomate still yang lame.. buat pertukaran secara 'haram' hakhak.. nk idop kena pandai2 la kan..

 this one plak tyme first day nk masok kelas.. dapat kelas baru.. kat bangunan baru.. memang la syok kan.. ade aircond yang kuat tak hengat.. dah rasa macam dok kat oversea plak.. tiap2 hari kena bawak sweater.. 

 oke! nie plak tengah dok bermesyuarat nak susun barang2 PJ yang banyak nie.. PJ pn dapat stor baru kat stadium.. ktorang kena lukis plan camna nak susun peralatan sume tuh supaya senang orang nak amek. and yang paling penting tak berselerak macam kat stor PJ yang lama..

 tengok tu! baru sikit jek tu barang2.. ada lagi taw..

 sekitar pilihanraya...

nak dijadikan cita la kan.. sy dengan paksa rela kena jadi calon untuk jawatan perwakilan pelajar (JPP).. memang tak nak sangat jadi JPP nia.. tak best la.. kena ikot peraturan.. xleh nk break the rules.. bosan kot.. tapi sy juz bertanding sebagai syarat jek la.. malam before nak pilihanraya kena plak buat manifesto.. hakhak..  tapi syukur la tak menang.. congrats to my deskmate... hartini ismail sebab menang dalam pilihanraya..

 nie kek masa celebrate besday kak wan nor hana.. dah 23 tahun dah anda.. dah boleh kawen oke! heheh..

hehe.. tak lengkap rasanya kalo tahun baru nie tak kuar dengan insan tersayang kan.. so.. ktorang kua jalan2.. pegi tengok cite khurafat and makan prosperity burger..

this last one is after celebrating Aqma's birthday.. actually besday dia bulan 12 tapi memandangkan sume tengah cuti so terpaksalah sambut dis year kan.. betla dapat pegi makan sampai kenyang.. pastu pegi main bowling sama2..

Oke! habes dah cita... punyala lame x update kan.. hambek ko! hahah.. k.la.. nanti i story2 lagi k.. bubbye =)

January 18, 2011

~saya pelajar IPG Kampus Perempuan Melayu~

salam sume!

Kali nie I nk join segmen nie.. sje la coz I rse mcm sesuai jek segmen nie untuk bakal guru macam I nie kn..sape-sape pelajar IPG yg berminat nk buat segmen nie boleh la klik SINI...

gambar bersama mentor, En. Azman Bin Nordin..

gambar bersama classmate b4 perjumpaan puteri islam..

OK.. Banyak lagi gambar sebenarnye.. tapi internet skrg nie slow tahap siput babi jek kn.. so.. I upload 2 jek la untuk tatapan korang sume.. hehe.. Sekarang nie I penuntut tahun tiga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.. My  major subject is Mathematics and my minors are BI and PJ.. InsyaAllah i'll be maths teacher..

Banyak sangat pengalaman manis and pahit sepanjang blaja kat sini.. Al maklumlah kn da nk dekat 4 tahun da kat sini.. bukak jek sem baru alih2 muka yang sama jek kn.. yela.. classmate tak berubah pon dari foudation lagi.. Tapi I memang sayang gile la kat classamte I nie.. walaupun macam2 ragam and perangai tapi diorang buat life I kat sini enjoy and fun la.. 

Pengalaman pahit yang tak dapat lupa bila masa bulan puasa 2 tahun lepas ktorang berbuka kat luar ngan dak2 class la kn.. Mse tengah berbuka pukul 8 camtue ktorg dapat sms dari member yang dok kat hostel yang warden nak buat sportcheck.. memang rase cuak tahap cipan la kan.. dalam pukul 10 camtu ktorang pon gerak balik maktab.. sampai jek kat maktab ktorang tak boleh masuk dalam sebab gurad tak bagi.. kena tunggu JPP datang dulu tulis nama sume baru boleh masuk.. hehe.. besh jugak la kan.. bukan selalu dapat buat hal camtue..

Pengalaman manis? banyak sangat.. kalo nak listkan memang berpage2 la jawabnye kan.. Antara pengalaman best yang tak dapat dilupakan ialah buat BBQ kat pantai puteri and pengkalan balak.. Then, pergi buat lawatan ke penempatan orang asli dekat Taman Negara... 

Sebagai bakal pendidik, perubahan yang I ingin buat dalam sistem pendidikan nie ialah ingin murid-murid saya nie belajar secara critical thinking.. maksudnya, diorang nie bukan memorize maths facts jek tapi diorang boleh buat connection antara satu topik dengan topik yang lain.. dengan cara nie saya yakin yang murid-murid saya nanti boleh menguasai mathematics dengan lebih baik.. Terutamanya murid-murid melayu yang kebanyakkan dari mereka menganggap Maths nie susah.. I harap I akan dapat ubah fikiran sesetengah murid yang cakap Maths tue susah dan menjadikan subjek Maths nie sesuatu yang lebih menyeronokkan..

TQ =)

Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com