January 18, 2011

~saya pelajar IPG Kampus Perempuan Melayu~

salam sume!

Kali nie I nk join segmen nie.. sje la coz I rse mcm sesuai jek segmen nie untuk bakal guru macam I nie kn..sape-sape pelajar IPG yg berminat nk buat segmen nie boleh la klik SINI...

gambar bersama mentor, En. Azman Bin Nordin..

gambar bersama classmate b4 perjumpaan puteri islam..

OK.. Banyak lagi gambar sebenarnye.. tapi internet skrg nie slow tahap siput babi jek kn.. so.. I upload 2 jek la untuk tatapan korang sume.. hehe.. Sekarang nie I penuntut tahun tiga Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan.. My  major subject is Mathematics and my minors are BI and PJ.. InsyaAllah i'll be maths teacher..

Banyak sangat pengalaman manis and pahit sepanjang blaja kat sini.. Al maklumlah kn da nk dekat 4 tahun da kat sini.. bukak jek sem baru alih2 muka yang sama jek kn.. yela.. classmate tak berubah pon dari foudation lagi.. Tapi I memang sayang gile la kat classamte I nie.. walaupun macam2 ragam and perangai tapi diorang buat life I kat sini enjoy and fun la.. 

Pengalaman pahit yang tak dapat lupa bila masa bulan puasa 2 tahun lepas ktorang berbuka kat luar ngan dak2 class la kn.. Mse tengah berbuka pukul 8 camtue ktorg dapat sms dari member yang dok kat hostel yang warden nak buat sportcheck.. memang rase cuak tahap cipan la kan.. dalam pukul 10 camtu ktorang pon gerak balik maktab.. sampai jek kat maktab ktorang tak boleh masuk dalam sebab gurad tak bagi.. kena tunggu JPP datang dulu tulis nama sume baru boleh masuk.. hehe.. besh jugak la kan.. bukan selalu dapat buat hal camtue..

Pengalaman manis? banyak sangat.. kalo nak listkan memang berpage2 la jawabnye kan.. Antara pengalaman best yang tak dapat dilupakan ialah buat BBQ kat pantai puteri and pengkalan balak.. Then, pergi buat lawatan ke penempatan orang asli dekat Taman Negara... 

Sebagai bakal pendidik, perubahan yang I ingin buat dalam sistem pendidikan nie ialah ingin murid-murid saya nie belajar secara critical thinking.. maksudnya, diorang nie bukan memorize maths facts jek tapi diorang boleh buat connection antara satu topik dengan topik yang lain.. dengan cara nie saya yakin yang murid-murid saya nanti boleh menguasai mathematics dengan lebih baik.. Terutamanya murid-murid melayu yang kebanyakkan dari mereka menganggap Maths nie susah.. I harap I akan dapat ubah fikiran sesetengah murid yang cakap Maths tue susah dan menjadikan subjek Maths nie sesuatu yang lebih menyeronokkan..

TQ =)

No comments:

Post a Comment

Hak Cipta anisfreezer.blogspot.com